Kauko Järvelä In Memoriam

06.10.2022

Lions Club Keravan perustajajäsen valtiotieteen maisteri Kauko "Kake" Järvelä on poissa. Hän nukkui rauhallisesti ikiuneen Keravan terveyskeskuksessa 24.8.2022 kunnioitettavassa 97-vuoden iässä.

Kauko_in_memoriam.jpg

Ei liene montaa keravalaista, joka ei olisi tuntenut Kaukoa ja puolisoaan Norjoa. Niin pitkään ja aktiivisesti he ovat olleet mukana sekä työelämässä että paikallisissa yhteisöissä.

Kauko oli suurella sydämellä mukana niin sotaveteraanitoiminnassa, Kerava

n taideyhdistyksessä, Kerava-seurassa (kunniajäsen) kuin Lions-toiminnassakin. Moni koululainen muistaa Kauko Järvelän vierailut sotaveteraanien edustajana mm. itsenäisyyspäivän teematilaisuuksissa jne.

Elämäntyönsä Kauko teki koulutuslaitoksen rehtorina, joka rooli näkyi hänessä hienosti myös kaikessa muussa sosiaalisessa toiminnassa.

Kauko Järvelä oli perustamassa Lions-klubia Keravalle jo vuonna 1962. Tuolloin Lionismi oli aatteena maassamme vielä nuori, mutta nopeasti laajeneva ilmiö. Kauko osallistui Lions-klubin toimintaan aktiivisesti viime vuosiin asti ja oli vahvasti hengessä mukana vaikka fyysisesti ei aina olisi paikalle päässytkään.

"Kake" oli Keravan Lions-klubin Grand Old Lion. Innokkaana ja sitoutuneena yhteisöaktivistina hänellä oli mahdollisuus klubin jäsenenä seurata maailman muutosta kuuden vuosikymmenen aikana.

Aikaisempien vuosien aktiivinen toiminta alkoi painottua myöhemmin Lions-heng

en ja perinteiden vaalimiseen sekä "viisaan valtiomiehen" rooliin. Kokouskeskustelujen velloessa välillä hyvinkin värikkäästi saattoi Kauko hetken niitä seurattuaan pyytää puheenvuoroa. Ja kun hän aloitti aina tarkkaan punnitut puheenvuoroa sanoilla "Hyvät Veljet" loppuivat salista muut pulinat.

Lähimmät sukulaiset ja ystävät tunsivat myös Kaukon taiteellisen puolen - rakkauden kirjallisuuteen, kuvataiteeseen ja musiikkiin sekä kiinnostuksen käden taitoa vaativiin harrastuksiin. Kirjallisuuden puolelta erityisen lähellä hänen sydäntään oli kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven tuotanto.

Kaukolla oli tapana vuosien ajan ilahduttaa lähimpiä ystäviään mm. jouluaihei

silla kuvaelmilla, jotka hän oli valmistanut uskomattoman taitavasti ja pikkutarkasti vapaalla kädellä piparkakkutaikinasta leikaten. Paistamisesta vastasi puolestaan puoliso Norjo Kaukon tarkasti valvovan silmän alla.

Yksi hänen rakkaimmista harrastuksistaan oli aivan myöhäisempiinkin vuosiin jatkunut kiinnostus lähihistoriaamme. Lions Club Kerava jakaakin joka vuosi yhdelle keravalaiselle lukiolaiselle Kauko Järvelän ideoiman nimikkostipendin. Sen myöntämisperusteena on kiinnostus historiaan ja sen opinnoissa menestyminen.

Kauko ei koskaan ollut kehityksen jarruna. Vaikka Lions-vuosikym

meniä oli takana klubissamme enemmän kuin kellään muulla oli hänellä kadehdittava ja epäitsekäs taito ymmärtää välttämätön kehitys osana maailman kulkua. Kauko kyllä muistutti tarpeen tullen veljiä Leijonaperinteistä ja arvoista, mutta teki sen aina rakentavasti ja ohjaavasti. Hän arvosti vilpittömästi nuorempiaan ja osasi viisaasti nähdä väistämättömien muutosten takana aina myös mahdollisuuksia. Se taito teki moneen leijonaveljeen lähtemättömän vaikutuksen.

Kauko Järvelälle myönnettiin vuonna 2004 Arne Ritari-säätiön jäsenyys huomionosoituksena Lions-aatteen hyväksi tehdystä arvokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä.

Kaukon myötä klubista lähti paljon arvokkuutta, mutta nuoremmalle polvelle jäänyt perintö velvoittaa meitä jatkamaan hänen viitoittamallaan tiellä.

Kauko Järvelän muistoa kunnioittaen

Lions Club Keravan veljet ja ladyt

16.05.2024Vuoden Leijona - Kari Ahti
07.05.2024Kukkaistutuksia koleutta uhmaten
11.04.2024Valintojen Elämä - aina on toivoa!
06.12.2023Seppeleen lasku sankarihaudoille
09.08.2023LC-Kerava koulutietä turvaamassa
08.08.2023Lions Club Kerava aktiivisena uuteen kauteen!
28.07.2023Norjo Järvelä - In Memoriam
29.06.2023LC Keravan stipendit 2023
05.06.2023Kiitosviesti Ukrainasta
13.05.2023Kesäkukkien istutusta Hopeahovissa

Siirry arkistoon »