LC Keravalta häkämittarilahjoitus Keravan neuvolalle

10.01.2020

Uloshengityksen häkämittauksilla voidaan tukea odottavia perheitä savuttomuudessa

07.01.2020 klo 13:00

​Keravan neuvola ottaa käyttöön alkuvuoden aikana häkämittarin, jolla mitataan hiilimonoksidin pitoisuuksia hengitysilmasta. Mittausten avulla halutaan kannustaa odottavia äitejä sekä näiden puolisoita savuttomuuteen. Useassa kunnassa kuten Hämeenlinnassa on otettu käyttöön vastaavanlaiset mittarit ja Käypä hoito -suosituksen mukaan mittareita olisi hyvä käyttää motivoinnin tukena muiden tukimuotojen rinnalla.

­– Jo tupakoinnin vähentäminen tuo merkittäviä hyötyjä, vaikkei täyteen savuttomuuteen päästäisikään hetkessä, sanoo neuvolapalveluiden esimies Riina Hell.

Neuvolakäynnillä tapahtuvalla uloshengityksen häkäpitoisuuden mittauksella saadaan selville odottavan äidin hengitysilman häkäpitoisuus ja arvio kuinka paljon häkää kulkeutuu äidin verenkierrosta sikiöön. Mittaustulos on hyvä väline aloittaa keskustelu tupakoinnin vähentämisestä tai lopettamisesta, sillä konkreettinen lukema saattaa olla tehokkaampi kuin pelkkä sanallinen neuvonta. Tavoitteena on puhalluttaa sekä äidit että puolisot, mutta mittaus on aina vapaaehtoista eikä ketään velvoiteta puhaltamaan.

– Suurin osa äideistä lopettaa tupakoinnin raskausaikana, mutta vauvan synnyttyä tupakointi saatetaan aloittaa uudelleen. Pyrimme ehkäisemään tätäkin ilmiötä, sillä nikotiini siirtyy vauvaan imetysaikana äidinmaidon välityksellä. Tupakan sisältämien terveydelle haitallisten aineiden siirtyminen lapseen voi tapahtua myös tupakoitsijan hengitysilman, ihon, hiusten ja vaatteiden välityksellä. Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Hämeenlinnasta ja kannustaa yrityksiä lähtemään mukaan savuttomat vauvat -kampanjaan: savuttomuutta voitaisiin tukea myös laajemmin keravalaisessa katukuvassa. Palkintona savuttomuudesta yritykset voisivat ehkä tarjota alennuksia tuotteista tai palveluista, aloitteen mittarin hankinnasta tehnyt asiantuntijaterveydenhoitaja Marika Roos pohtii.

Vuonna 2019 Keravalla syntyi 320 vauvaa ja määrä on pysynyt vuosittain suurin piirtein samana. Mittari maksaa noin 400 euroa, joten kovin suuresta summasta ei ole kyse, ja mittausten avulla voidaan tukea monia perheitä savuttomuuteen.

– Summa ei ole erityisen suuri, mutta mittarin avulla saadaan paljon hyvää aikaan. Paikallinen toiminta on tärkeää ja periaatteenamme on, että keravalaisten lahjoittamilla rahoilla tehdään hyvää keravalaisille, kertoo Keravan Lions Clubin presidentti Lauri Vartia

Lions Club Kerava on toiminut yhteistyössä Keravan kaupungin kanssa ennenkin muun muassa vanhustenviikon, suojatiepäivystysten ja alakoululaisille jaettavien tsempparistipendien merkeissä.

– Yritämme parhaamme mukaan suunnata lahjoituksia sellaisiin kohteisiin, missä aidosti on tarvetta, eikä pelkästään hyvin muotoiltujen hakemusten perusteella. Näitä hiilimonoksidimittauksia voisi hyödyntää myös koulun puolella ja haastaa urheiluseuroja yhteistyöhön. Ehkä positiivinen ryhmäpaine kannustaisi myös useampia nuoria savuttomuuteen, toteaa clubin jäsen Jari Ärling

(lähde Kerava.fi)
08.02.2020Lions Club Kerava vahvistuu uusilla jäsenillä
10.01.2020LC Keravalta häkämittarilahjoitus Keravan neuvolalle
30.12.2019Joulumieltä nuorille kassikaupalla
08.12.2019Ladymyyjäisillä varoja hyväntekeväisyystyöhön
04.12.2019Lions Club Kerava jakoi näkyvyyttä pimeyteen!
29.11.2019Lions Club Kerava tukemassa erityisluokkien teatteriretkeä
10.11.2019Lion Kauko Järvelä 95 vuotta!
03.10.2019Hae Lions-nuorisovaihtoon!
16.08.2019LC Kerava lasten koulutietä turvaamassa!
05.06.2019Leijonat partiokämpän risutalkoissa

Siirry arkistoon »